Kerstmis is voor vele mensen nog steeds de meest hartverwarmende, magische hoogdag. Vier zondagen lang mag je er naar uitkijken. Dromen van een nieuwe wereld zoals Jesaja. Keihard op de korrel genomen worden door Johannes. Meevoelen met Jozef die in al zijn geworstel en gekwetst zijn, tóch voor zijn vrouw en haar kind kiest. Om in de intimiteit van de kerstnacht samen te komen rond wie dit allemaal draait, een bijzonder kind, Emmanuel, God-met-ons.

Dit jaar bracht het Oost-Vlaams Kamerorkest ons net voor Kerst in de stemming met hun jaarlijkse kerstconcert. Tijdens de middernachtmis werden we muzikaal verwend door het mannenkoor Kratzfuss, versterkt met twee - minstens even straffe - vrouwenstemmen, en Herbert aan het orgel. Ook de kerststal zag er een beetje anders uit! De drie koningen arriveerden vroeger dan voorzien. Pater Paul ging in de mooie viering voor, bijgestaan door misdienaar Karen. Op kerstdag werd de viering van 10u30 mooi verzorgd door onze kandidaat vormelingen. De avondmis … De preek herinnerde ons aan alle geweld in de wereld. Maar ook aan de werkzaamheid van God in vele, goede mensen. En aan de opdracht dat dit voor ons inhoudt. In navolging van de warmste week zullen dan ook de omhalingen geschonken worden aan Artsen zonder vakantie. Tenslotte was er nog het kerstconcert door het vocaal Ensemble Jotam uit Meldert, in samenwerking met het Koninklijk Sint-Jobskoor en -orkest, en het Barokensemble Musae Jovis.    

Met de nieuwsberichten in het achterhoofd ruimde het magische kerstgevoel misschien wel plaats voor wat innerlijke onrust. We zijn gekomen naar de kerststal van toen, maar wat hebben we over voor de mensen die nu op de vlucht zijn, of mensen dichtbij die onze hulp of aandacht zouden kunnen gebruiken? Is de kerstmagie voorgoed verloren … of toch niet? Misschien is die net te vinden in het schroomvol, onrustig knielen voor onze Redder, uitkijken naar Zijn terugkomst, en tot zolang hartverwarmend dankbaar en vertrouwensvol zijn omwille van die uitzonderlijke “gewone” mensen van toen én ook nu.              

Dank aan alle mensen die samen met ons de advents- en kerstperiode invulling gaven en/of genoten van de kerstconcerten. Een bijzondere dankjewel voor allen die deze vieringen of activiteiten mee hielpen organiseren en opluisteren.