Vormselcatechese

Deze catechese heeft tot doel de 11 -12 jarigen voor te bereiden op hun Heilig Vormsel. De 11-12 jarigen willen dank zeggen voor hun gedoopt zijn en kiezen nu zelf om hun doopbeloften uit te spreken. Zij willen verder groeien in hun geloof, dat gaat niet altijd vanzelf. Met de hulp van verscheidene mensen zijn ze al een stuk op weg.

Deze catechese wordt gegeven door vrijwilligers-catechisten, die zich belangeloos inzetten om het werkjaar tot een goed einde te brengen. Ze verzorgen regelmatig de zondagsmissen door kindvriendelijke momenten, en regelmatig zijn er ook thema-missen, die speciaal voorbereid worden door de vormelingen en catechisten.

OPROEP: Wie over enige vrije tijd beschikt, een beetje creatief is, graag om gaat met 11-12 jarigen en wil catechese geven, er is steeds vrijblijvende informatie te verkrijgen bij P.Paul of bij de catechisten.

Hieronder vindt u een impressie van de activiteiten in het kader van de vormselcatechese ter voorbereiding van het H. Vormsel van 2017.

Op 13 mei ontvingen 34 jongens en meisjes uit de handen van Z.E.Heer Collin het H. Vormsel. Het was een mooie viering, met aandachtig luisterende jongeren, waar ook onze catechisten werk van gemaakt hadden, niet enkel met voorbereidingen aan de viering zelf, maar ook door inzet gans het jaar door. Proficiat en dank u aan allen.

  • Sint Antonius vormselviering 2017
  • Sint Antonius vormselviering 2017
 

Op zondag 23 april kregen onze kandidaat-vormelingen een kruisje. Door dit te ontvangen, willen ze er voor uitkomen leerling en volgeling van Jezus te zijn. Ondanks hun jeugdige speelsheid kon ik toch zien dat dit ook voor velen van hen een ernstig gebeuren en een bijzonder moment was. Ze beseften heel goed dat dit hun keuze was en is. Wij worden gevormd maar vormen ook onszelf tot christen mens. En hierbij moeten we allen nog veel leren.

  • Sint-Antonius Kruisjesoplegging 2017 - 1
  • Sint-Antonius Kruisjesoplegging 2017 - 2
 

Op zaterdag 25 maart zijn de kandidaat-vormelingen op daguitstap gegaan naar Ieper om er te leren pottenbakken.In een korte duiding legden de catechisten eerst uit wat het verband is tussen de kunst van het pottenbakken en het Vormsel.

Net zoals de pottenbakker aan de klei vorm geeft op zijn draaitafel, zo worden christenen door Gods hand gevormd.

Daarna mochten ze zelf pottenbakken, en dat was niet zo simpel, want het was de eerste keer dat ze dit deden.

Nadien stond er nog een bezoek aan het Flanders Field Museum op het programma. Ze kregen een boeiende rondleiding van een gids, die hen heel goed kon laten aanvoelen hoe gruwelijk de Eerste Wereldoorlog was.

  • Sint Antonius Ieper1
  • Sint Antonius Ieper2
 

Sint Antonius BavodagOnze kandidaatvormelingen gingen op zaterdag 4 maart naar Gent voor de Bavo-dag, een event van Jongeren-pastoraal i.s.m. het bisdom Gent en talloze vrijwilligers. Hierna vindt u een kort verslag: Rond 9 uur vertrokken wij met de bus naar Gent. Na een hartelijke verwelkoming door onze bisschop Luc, hadden we een zinvol catechesemoment. Tijdens dat catechesemoment leerden we dat Jezus naar alle mensen omkijkt. Hoe groot onze fouten en tekorten ook zijn, Hij staat altijd klaar met zijn vergeving. Na het catechesemoment was er een zangmoment: uit volle borst zongen wij leuke en eigentijdse liederen. In de namiddag probeerden enkele jonge mensen ons warm te maken voor Jokri, want het Vormsel is geen eindpunt. We willen blijven groeien in ons geloof. Vervolgens was er een bezinningsmoment in de kapel, en daarna konden kiezen uit een waaier van spelletjes. De dag werd afgesloten met een spectaculaire show, waarbij alle groepen samenkwamen. Spijtig dat de weergoden ons dan minder goedgezind waren, want we moesten de regen trotseren. Blij keerden we naar huis terug, en we zijn er zeker van dat deze unieke ervaring ons nog lang zal bijblijven.

Wie nog meer vreugde- en hoopvolle impressies en beelden wenst te zien van de Bavodag, vindt dit in de Kerknet-artikels Terugblik bavodag 2017 en Kerk op nieuwe wegen met Bavodag en catechumenaat.  

 

Op de eerste zondag van de advent hebben een 30-tal jongens en meisjes in onze kerk hun naam opgegeven om Jezus te leren kennen en volgen op het pad van geloof en liefde voor Hem en elkaar. Dan verwacht Hij dat we de handen in elkaar slaan. We hebben immers een hart om elkaar te beminnen en schouders om elkaar te dragen. Speciaal tijdens de vier weken van de advent zullen we een kaars aansteken, rondom ons op zoek gaan naar licht en vrede, en er ook actief aan meewerken.

 

Sint Antonius naamopgave1Sint Antonius naamopgave2Sint Antonius naamopgave3Sint Antonius naamopgave6