Misintenties

Wat zijn misintenties?

De priester kan een Eucharistieviering speciaal opdragen aan een overledene, een zieke, uit dankbaarheid, voor een veilige reis, voor steun in een moeilijke situatie voor vrede enz. 

Het gebruik van misintenties kent zijn oorsprong in de liturgie zelf. Bij het klaarmaken van de gaven, brood en wijn, brachten de gelovigen ook hun gaven naar voor. Aanvankelijk waren dat gaven in natura, later in geld. Deze gaven waren een teken van een persoonlijk deelnemen aan de eucharistie. De opbrengsten van deze gaven dienden voor de zorg van de behoeftigen, de werken van de kerk en het onderhoud van de priester. In de loop der tijden zijn de omstandigheden veranderd en is men tot vaste bedragen gekomen voor de intenties (bron Parochie in Zottegem-Kerknet). 

Deze mis- of gebedsintenties worden ook bij de voorbeden vermeld, indien gewenst geanonimiseerd als “een bijzondere intentie”. Het gebed wordt zo gedragen door alle aanwezigen.

Praktisch

Voor welke vieringen kan een misintentie worden aangevraagd?

De gebedsintentie kan besteld worden voor de Eucharistieviering(en)

  • op zaterdag om 17u00
  • op zondag om 19u30
  • op dinsdag of woensdag, telkens om 18u30

Wat kost een misintentie?

Een misintentie kost 15 euro per eucharistieviering. 

Hoe aanvragen?

Aanvragen voor misintenties gebeuren bij Pater Paul Segers, Capucienenlaan 97, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 053.70.33.51. Je kan hem hiervoor persoonlijk aanspreken, bellen of mailen. Je kan ook een briefje in de bus steken. Het is hierbij telkens heel belangrijk de nodige informatie te bezorgen (zie hieronder). Vermeld duidelijk: 

  • de precieze datum waarop u de intentie wil laten doen
  • de naam van de persoon/personen voor wie u de intentie aanvraagt en/of de reden 

Regel met Pater Paul ook de betaling.  

Dien de aanvraag tijdig in. Indien u wenst dat deze intentie ook verschijnt in het parochieblad Kerk en Leven, dat is het belangrijk dat u de aanvraag minstens drie weken op voorhand doet. Voor de grote vakantie liefst anderhalve maand op voorhand.